Magnus Burgundiska gryta

Magnus Burgundiska gryta

 

1 kg kött (en rejäl bit fransyska, en lite mindre skinkstek och en fin bit rökt bog)

2 påse steklök (ca 15 st)

1 ask champinjoner

2 gula lökar

5 vitlöksklyftor

4 morötter

1 ask körsbärstomater.

1 flaska matlagningsvin

1-1,5 liter matlagningsgrädde

Kalvfond

Worcestershiresås

Sambal Oelek

 

Hacka köttet i fina grytbitar och stek i en stekpanna i olivolja och smör så köttet får en fin yta.

Fräs den gula löken och vitlöken lätt i en gryta tillsammans med ordentliga bitar av morot.

Lägg i köttet och låt det småputtra tillsammans med matlagningsvin, grädde, ett par rejäla stänk kalvfond och ordentligt med Worcestershiresås samt en tesked sambal oelek i 1,5 timme. Krydda upp med salt, peppar, lite timjan och rosmarin. Lite sockerkulör om man vill ha en mörkare färg.

Fräs skalade men hela steklökar och champinjoner och häll i grytan när det återstår 20 minuter. När det återstår 10 minuter hackas delade körsbärstomater i. Klart! Servera med pressad potatis.

 

PS: Magnus lammgryta görs nästan på samma sätt: köttet byts ut mot lamm, skippa morötterna och tomaterna och tillsätt två hackade paprikor och en rejäl bit hackad ingefära istället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *